Ylläsjärven loma-asunto

 

Olen kiinnostunut tästä mallista

Tilaa ja tyylikkyyttä

Niitä riittää Oulussa asuvalle pariskunnalle 2021 aprillipäiväksi valmistuneessa isossa huvilassa Ylläsjärvellä Kolarissa. Neliöitä asumiseen on liki 200 ja sisustus ei noudata lumisten rinteiden mökkimoodia. Tyyli on otettu komeasta kaupunkitalosta. Pariskunnalla on kaksi aikuista lasta. Heidän kyläilynsä on otettu huomioon jo suunnittelussa. Suurina juhlahetkinä kokoonnutaan yhteen. Monipuolinen lomakylä tarjoaa mieleistä tekemistä jokaiseen makuun.

Pariskuntaa vetävät puoleensa erityisesti erinomaisesti hoidettu latuverkosto ja ympärivuotinen yli 100 kilometrin pyöräilyreitistö. Laskettelu, moottorikelkkailu  ja lumikenkäily kiinnostavat niin ikään, joten pariskunta viettää Ylläsjärvellä jo puolet ajastaan. Isossa talossa riittää tilaa viihtyisälle etätyöskentelylle.

Pariskunnalle nimenomaan Ylläs on Lapin kohteista paikka, jossa he viihtyvät. Perheellä oli 80-luvun lopulla kimppamökki Äkäslompolon puolella ja yhdessä vaiheessa lomailtiin rivitalohuoneistossa. Vuoden 2020 vappuaattona hankitun tontin myötä Ylläsjärvelle on tultu jäädäkseen. Siellä viihdytään pitkiä aikoja yhtäjaksoisesti ympäri vuoden.

Talossa on kaksi täyskorkeaa asuinkerrosta. Pohjaratkaisu on pariskunnan omaa käsialaa. Siinä pyrittiin täydellisyyteen ja lopullisen ratkaisun syntyyn tarvittiin toistakymmentä luonnosta yhdessä PolarHousen suunnittelijan kanssa.

Oleskelutilat, keittiö ja kolme makuuhuonetta ovat yläkerrassa. Ikkunapintaa on runsaasti ja tiloista syntyi juuri niin valoisia kuin suunnitteluaikan toivottiin. Alakerrasta löytyvät saunatilat, sisääntuloaula ja yli 20 neliöinen monitoimitila. Se on takkahuone, kuntosali ja vierashuone. Ajoittain myös musiikkihuone, sillä isäntä hankki talon valmistuttua kitaran elvyyttääkseen nuoruudenaikaista musiikkiharrastustaan. Ison siivun alakerran neliöistä haukkaa kahden auton talli. Sen lisäksi talon päädyssä on autokatos.

Alakerta on rakennettu betonielementeistä. Yläkerran seinät ovat PolarHousen puurunkoisia suurelementtejä. Niissä on normaalisti paksu hirsipaneeli sekä ulko- että sisäpinnoilla. Pariskunta ei kuitenkaan halunnut sisustukseen puupintoja. Elementtien sisäpinnat on päällystetty kipsilevyillä. Myös sisäkatot ovat gyprocia.

Lämpöenergia tuotetaan ilma-vesilämpöpumpulla. Molemmissa kerroksissa on kaminatakka, joiden sytyttämisellä saadaan nopeasti lisälämpöä.

Sisustaminen oli normaalia työläämpi projekti, sillä pariskunta ei tyytynyt tavanomaisiin rautakauppatuotteisiin. Keittiöön ei haluttu tehdasvalmisteisia kalusteita, vaan kaikki kiintokalusteet ovat puusepän mittatilaustyötä.

Oleskelutilan lattiaksi valittiin Novafloorin tammiparketti. Sen sijaan makuuhuoneisiin ja alakerran oleskelutiloihin haluttiin tekstiilimatto. Makuuhuoneissa päädyttiin yksivärisiin, akustoiviin nukkamattoihin. Alakerrassa on kuvioillinen Tescom-tekstiilimatto. Sillä on päällystetty myös Ruduksen valmistamat betoniportaat, jotka laskettiin porrashuoneeseen valmiina elementtinä. Pariskunta halusi portaat jotka eivät varmasti narise vuosienkaan päästä.

Puuseppä Jouni Heikkinen on pariskunnan luottomies, jonka käsiala näkyy Ylläsjärven talossa monella tavoin. Heikkisen yritys Oulun Levy- ja Kalustetyö Oy on valmistanut kiintokalusteiden lisäksi vierashuoneen kääntösängyn ja erilaisia seinäelementtejä.

Kalustusvaiheen koittaessa verhoilutettiin uudelleen joitakin perheen tuoleja ja hankittiin runsaasti uutta Vepsäläiseltä. Kokonaisuus haluttiin kerralla valmiiksi seinien tauluja myöten. Suuret tilat saivat rinnalleen yhtenäisen tyylin.

Faktat ja tekijät

Valmistaja:
PolarHouse Oy, kellarikerros YBT Oy

Kerrosala:
260 m² + autokatos

Huoneistoala:
180 m² (+ lämmin talli 47)

Huoneluku:
oh/k, 3 mh, takka/vierashuone, khh, kph, s-osasto

Kerrosluku:
2

Energialuokka:
B2018

Runkomateriaali:
puu-betoni

Arkkitehtisuunnittelu:
asukkaat / PolarHouse

Rakennesuunnittelu:
Polar-Cad Oy

LVI-suunnittelu:
Putki ja poltin Salmi Oy (Ville Salmi)

Sähkösuunnittelu:
Ylitornio Sähkö Oy (Ville Juuso)

Sisustuksen suunnittelu:
asukkaat

Rakentaja:
Tmi Esa Seipäjärvi

Rakenteet

Perustukset ja alapohja:
maavarainen teräsbetonilaatta

Kantavat seinät:
ak betonielementit, yk puuelementit

Ulkoseinämaalit:
alakerta Yki rouhepinnoite, musta täyshimmeä, yläkerta Tikkurila Pinja Color 5089 Piki, julkisivun huomioseinä Tikkurila 5053 Vahvero

Ikkunat:
Kuhmo Energy puu-alumiini

Ulko-ovet:
Kaskipuu

Väliseinät:
puurunkoiset, kipsilevy molemmin puolin

Väliovet:
Swedoor

Portaat:
Rudus Oy, Elemento 8

Vesikattorakenteet:
palahuopa Katepal KL musta

Lämmitysjärjestelmä:
ilma-vesilämpöpumppu, Nibe Split Box 12 kW

Lvi-järjestelmä:
ilmanvaihtokone lämmöntalteenotolla, Nibe Alto Smart 10-400

Tulisija:
2x Jotul F373 Advance

Tulihormi:
2 x Schiedel Perimeter Smooth 150

Sauna:
Lapin Laude Oy, lämpökäsitelty haapa

Sisustus

Lattiapinnat:
yk parketit Novafloor PD 200 Tammi Rustic Pure Wood, Orient Occident Bentley akustoiva nukkamatto, ak tekstiilimatto Tecsom Linear Spirit ligne

Sisäkattopinnat:
2-kertainen gyproc, väri Tikkurila deco Grey 1916 matta

Seinäpinnat:
Tikkurila deco Grey 1916 matta

Laatat:
Laattapiste Rev 02 lasitettu porcelanato 60×12 kalkki, lattialla sama mosaiikkina 5 x 5

Kiintokalusteet:
oma suunnittelu, valmistaja Oulun Levy- ja Kalustetyö Oy, Jouni Heikkinen

Unelmasi toteutetaan meillä

Meille jokainen valmistuva koti, mökki tai huvila on jonkun oma unelma, jonka turvaajina haluamme kasvaa ja kehittyä pohjoisen Euroopan parhaiksi. Jutellaan lisää, millainen on sinun unelmasi.

 

Ota yhteyttä