Omakotitalo Torniossa

 

Olen kiinnostunut tästä mallista

Omakotitalo lapsiperheen ehdoilla

Palataan hetkiseksi viime kesän helteisiin. Lämpömittarin elohopeapylväs kohosi vielä 30 asteen lukemiin, kun kyläilimme Jonnan ja Akin kodissa Torniossa. Juuri kasvuun lähtenyt takapihan nurmikko riemuitsi runsaasta auringosta ja kodin suuret ikkunat täyttivät talon valolla. Ilmalämpöpumpun ansiosta sisällä ei kuitenkaan kärsitty kuumuudesta, joten perheen vilkas Vilma-tytär halusi kesken kuvauksen löylyjä heittämään. Vuoden ikäinen ikiliikkuja on innokas saunoja.

Kokkokangas on suosittu pientaloalue Torniossa. Sinne Jonna ja Akikin halusivat talonsa rakentaa, koska rauhallinen kaupunginosa tarjoaa kaikki ne palvelut, joita perhe tarvitsee Vilman varttuessa. Kokkokankaalta löytyy päiväkoti, ala-aste ja oma kauppa. Naapuritaloissa asuu paljon lapsiperheitä, joista Vilmalle varmasti löytyy leikkikavereita.

1300 neliön tontti ostettiin 2016. Rakennusmääräykset olivat väljät, kunhan taloon tuli 1,5 kerrosta ja punainen katto. Kuokka iskettiin maahan saman vuoden elokuussa. Talo oli muuttokunnossa vuotta myöhemmin.

Iso, lähes 200-neliöinen talo on perusilmeeltään perinteinen perheasunto, mutta siitä löytyy monia ilmeikkäitä yksityiskohtia. Murrettu harjakatto on näyttävä ja oleskelutilojen päädyssä isot ikkunat alkavat heti lattiatasosta. Niistä saadaan huikeasti luonnonvaloa sekä olohuoneeseen että ruokailutilan kautta keittiöön. Vastakkaisessa päädyssä on yläkerran kahteen makuuhuoneeseen avautuva parveke. Takapihan terassi jatkuu sen alla.

Tulevan talonsa yksityiskohtia miettiessä Jonna ja Aki piipahtivat asuntomessuilla ideoita keräämässä. Tuliaisina oli sisäikkuna, joka toteutettiin reilun kokoisena. Yläkerran isossa makuuhuoneessa olohuoneen vastainen väliseinä on lähes kokonaisuudessaan lasia. Makuuhuone on nyt vanhempien käytössä. Kun Vilma kasvaa, hän viihtyy varmasti yksinkin yläkerrassa ja aikuiset siirtyvät alakertaan nukkumaan. Nyt vierashuoneeksi kalustettu alakerran kulmahuone on suunniteltu nimenomaan vanhempien käyttöön erillisine vaatehuoneineen.

Rakennustyön helpottamiseksi haluttiin hankkia tehdasvalmisteinen talopaketti. Mielessä oli useita vaihtoehtoja, tarjouksia pyydettiin useista osoitteista. Rakennusalalla pitkään työskennellyt Jonnan isä Ahti Svenn suositteli Polarhousea, jonka hyvään laatuun hän muistaa törmänneensä useita kertoja. Siihen nuoret rakentajat lopulta päätyivät, kun Polarhousella kuunneltiin herkällä korvalla heidän toiveitaan. Palvelu koettiin hyväksi. Näin talo nousi pystyyn suurelementeistä.

Rakentamisesta selvittiin omin voimin, kun Aki sai kaverikseen Ahdin. Vävyn ja appiukon välillä kemiat toimivat hyvin ja vuoden kestäneestä yhteisestä uurastuksesta selvittiin kunnialla.

Sisustusmateriaaleja Jonna ja Aki miettivät yhdessä. Kodista haluttiin mahdollisimman valoisa, jolloin seinät maalattiin valkoisiksi ja harmaiksi. Lattioille valittiin Kährsin saarniparketti. Valkoinen A la Carte -keittiö käytiin ostamassa Rovaniemen Keittiömaailmasta.

Vaaleita ja murrettuja sävyjä

Keittiö on erityisen valoisa, kun ruokailutilassakin ikkunat alkavat lattiatasosta. Keittiössä on nykyään lähes kaikkiin omakotitaloihin rakennettava saareke, jonka päälle Jonna halusi usein maailman kauneimmaksi liesituulettimeksi mainitun Elica Starin. Keittiökalusteet on hankittu Keittiömaailmasta. Sisustus on kokonaisuutena vaalea. Kodissa on paljon tilaa ja valoisuutta.

 

Omakotiasumiselta Jonna ja Aki toivovat perinteisiä asioita. Sellaisiksi laskettakoon esimerkiksi takkatulella tunnelmointi ja ruuan hidas kypsytys leivinuunissa. Kookas, vaaleilla kaakeleilla verhoiltu tulisija on olohuoneen ja keittiön välissä. Takka on paikalla muurattu ja siinä riittää massaa lämmön varaamiseen pitkäksi aikaa. Lämmityksen ostoenergia tulee Tornion kaukolämpöverkon kautta.

Takapihalleen perhe halusi ison nurmikentän, omenapuita ja tontin takanurkkaan kasvimaan. Sieltä saadaan tuoretta ja terveellistä satoa ruokapöytään. Istutuslaatikoissa oli ensimmäisenä kesänä kasvussa salaatteja, porkkanoita, sipuleita ja perunaa pientä mansikkamaata unohtamatta. Tokihan pihamaalle kuuluvat kesäkukat. Ne menestyivät aurinkoisena kesänä niin takapihan kuin sisääntulokuistin istutuslaatikoissa, kun Jonna huolehti niiden säännöllisestä kastelusta.

Torniolaisten on helppo käydä Ruotsin puolella ostoksilla. Haaparanta alkaa siitä mihin Tornion keskusta loppuu ja rajan takana tulee ensimmäisenä vastaan Ikea. Sieltä Jonna ja Akikin ovat hankkineet erilaisia sisustuselementtejä uuteen kotiinsa. Kaikki on yhteensopivaa ja kaunista. Laadukasta, perinteistä omakotiasumista.

 

Kukkia ja juureksia

Jonnalla ja Akilla on ensimmäinen kesä takana uudessa kodissa. Taloon muutettiin viime vuoden syyskuussa. Pihakin on saatu valmiiksi ja ensi kesäksi takapihalle odotetaan tuuheaa nurmikkoa. Kukkien lisäksi kasvussa on ollut juureksia ja salaatteja. Vilma on innokas saunoja ja hänelle on hankittu omat löylynheittovälineet.

Olohuone vinon katon alla

Talossa on huoneistoneliöitä 171,5. Tilaa on reilusti kaikissa huoneissa ja olohuoneessa on erityisen paljon korkeutta sekä ikkunapintaa. Portaat lähtevät eteisestä ja kulkevat ylös olohuoneen nurkassa. Niihin haluttiin ehdottomasti lasikaiteet. Vilmalla on yläkerrassa kookas makuuhuone, josta pääsee päätyparvekkeelle.

 

Toistaiseksi yläkerrassa

Jonna ja Aki nukkuvat toistaiseksi Vilman seurana yläkerrassa. Heille alunperin suunniteltu makuuhuone on alhaalla, jonne muutetan tytön varttuessa. Yläkerran makuuhuoneessakin toki viihdytään, kun siinä on olohuoneeseen näkymän tarjoava sisäikkuna. Idea siihen saatiin asuntomessuilta, josta löydettiin vinkkejä saunankin yksityiskohtiin. Lauteet ovat kuusipaneelia. Kodinhoitohuone on alakerran kylpyhuoneen vieressä.

Faktat ja tekijät

Valmistaja:
PolarHouse Oy

Kerrosala:
192,3 m²

Huoneistoala:
171,5 m²

Huoneluku:
6h + k + khh + s
Kerrosluku:
1,5
Energialuokka:
B
Runkomateriaali:
puu

Arkkitehtisuunnittelu:
PolarHouse Oy

Rakennesuunnittelu:
PolarHouse Oy

LVI-suunnittelu:
Hannu Mokko

Sähkösuunnittelu:
Pejatec Oy / Jarno Lampela

Sisustuksen suunnittelu:
oma

Rakenteet

Perustukset ja alapohja:
maanvarainen betoni

Kantavat seinät:
suurelementit

Ulkoseinämaalit:
Teknos Nordica valkoinen ja harmaa T7042

Ikkunat:
Kuhmon Ikkuna Oy

Ulko-ovet:
Kaskipuu Oy

Portaat:
Lappiporras Oy

Väliseinät:
puu, kipsilevy

Väliovet:
Jeld-Wen

Vesikattorakenteet:
Weckman Elegantti peltikatto

Lämmitysjärjestelmä:
kaukolämpö, kaukolämpökeskus Högfors

Lvi-järjestelmä:
vesikiertoinen lattialämmitys, ilmanvaihtojärjestelmä Vallox 145, ilmalämpöpumppu Panasonic, vesikalusteissa hanat Damixa, wc-istuimet IDO

Tulisija:
paikalle muurattu/Markku Pessa

Tulihormi:
peltipiippu

Sauna:
seinät ja lauteet kuusipaneeli, kiuas Harvia Cilindro 10,8 kW

Sisustus

Lattiapinnat:
Kährs Saarni Alabaster parketti

Sisäkattopinnat:
puhtaanvalkoinen mdf-paneeli

Seinäpinnat:
tapetti ja maali, Tikkurila paperi F497, valkama K498

Laatat:
wc:t Interno 9 silver, kylpyhuone Alp Stone Grey, eteisen lattia Option Glossy White

Kiintokalusteet:
Keittiömaailma Oy Rovaniemi/Ritva Linna

Unelmasi toteutetaan meillä

Meille jokainen valmistuva koti, mökki tai huvila on jonkun oma unelma, jonka turvaajina haluamme kasvaa ja kehittyä pohjoisen Euroopan parhaiksi. Jutellaan lisää, millainen on sinun unelmasi.

 

Ota yhteyttä