Loma-asunto Raaseporissa

 

Olen kiinnostunut tästä mallista

Ihana arjen pakopaikka meren äärellä

Kesän alkuun vuosi sitten Snappertunan Höstnäsiin valmistuneen huvilakaunot­taren syntyä muistellessa lomakodin isäntä ylistää vuolain sanoin vaimonsa idearikkautta ja suunnit­telupanosta. Hän visioi taidokkaasti paitsi pohja­ratkaisua myös rakennuksen ulkonäköä, joka miellyttää silmää kaikista suunnista katsoessa.

Tumma ulkoväri tuo selkeiden muotojen kaikki yk­sityiskohdat näyttävästi esiin. Värikartan tummaan harmaaseen sekoitettiin vielä tilkka mustaa. Samoilla siveltimillä maalattiin pinnat myös räystäslautoihin sekä ovi- ja ikkunapuitteisiin.

Huvila mitoitettiin tarkasti tontin 100 neliön raken­nusoikeuteen. Huoneistoalaksi lasketaan 89 neliötä, joihin mahtuu valoisien oleskelutilojen lisäksi kolme makuuhuonetta ja saunatilat. Huvila on juuri sopiva pa­riskunnan ja kahden aikuisen tyttären viikonloppujen ja lomien asumistarpeisiin. Kauniista loma-asunnosta myös nautitaan ahkerasti ympäri vuoden. Kesäaikoina sinne ajetaan joskus myös keskellä viikkoa saunomaan. Matkaa pariskunnan kodista raaseporilaiseen merimaisemaan kertyy 70 kilometriä.

Perjantai on erityinen päivä viikosta. Silloin lähdetään suoraan töistä huvilalle ja rantaan päästessä laitetaan ensitöiksi sauna lämpiämään. Löylyt maistuvat erityisen makeilta merimaisemassa ja saavat hetkessä unohtamaan työasiat. Kello alkaa tikittämään välittömästi vapaa-­aikaa.

Lauantaiaamupäivät tehdään yleensä erilaisia pihapii­rin puuhia ja loppu viikonlopusta omistetaan elämästä nauttimiselle. Hyvää ruokaa syntyy joko omassa ulko­grillissä, joskus sitä lähdetään nauttimaan veneellä lähi­seudun laadukkaisiin rantaravintoloihin. Usein käydään myös idyllisessä Tammisaaren kaupungissa. Talvella oman mausteensa huvilalle tuloon antaa pime­ys. Metsän ympäröimälle tontille ei kajasta minkäänlaista valoa ennen huvilan valojen sytyttämistä. Kontrasti on totaalinen Espoo-kotiin verrattuna.

Perheen vapaa-ajanvietto Höstnäsissä alkoi vuonna 2011, jolloin pitkän etsinnän jälkeen löydettiin mieleinen lähes 5000 neliön tontti. Paikassa miellytti eri­tyisesti järvimäinen maisema. Merenlahti on rannoiltaan tasainen ja suojassa selkävesien kovilta tuulilta. Syvyyttä lahdessa on enimmillään viitisen metriä.

Tontille oli rakennettu 70-luvulla perusvarusteinen 38 neliön mökki ja rantasauna. Siinä päästiin aloittamaan kesäpäivien vietto välittömästi. Siistimisen ja pienen pintaremontin jälkeen mökki oli viihtyisä, mutta autta­mattoman pieni. Isoa remonttia siihen ei kannattanut lähteä tekemään. Siitä luovuttiin haikein mielin. Rakennus purettiin 2017, kun omakotitalon varustetason täyttävän huvilan suunnittelu oli täydessä vauhdissa.

Seinissä on lautaverhoilu sekä ulko- että sisäpinnalla. Niiden välissä on Ekovilla. Muovittomuutensa ansiosta seinät hengittävät. Kokonaisuutta elävöitettiin muutamilla seinillä Keisaripaneeleilla.

Mieleinen keittiö löytyi Vantaan Kvik-myymälästä. Kokonaisuutta tuunattiin erilaisilla yläkaapeilla. Niiden valmistaja on Puustelli.

Projekti jalostui monilta osin rakennusaikana. Muutok­set näkyvät erityisesti terasseilla. Ne saivat selvästi lisää pinta-alaa alkuperäisistä suunnitelmista ja ne rakennet­tiin tuhdeista lankuista. Terassi kiertää taloa kolmella seinällä

Ulkoa sisälle astuessa värimaailma vaihtuu tum­masta vaaleaan. Sisällä niin pinnat kuin kalausteet ovat vaaleita, valtaosin puhtaan valkoisia. Lattioille valittiin rauhallinen tammiparketti ja seinät maalattiin hivenen läpikuultaviksi.

Sisustusvalinnat pariskunta teki yhteistuumin. Olo­huoneeseen haluttiin iso ja mukava kulmasohva, joka on asetettu keskilattialle niin, että siinä istuessa silmät suuntaavat kohti rantaa. Vanhasta mökistä säilytettiin mahdollisimman paljon kalusteita

Faktat ja tekijät

Valmistaja:
PolarHouse Oy

Kerrosala:
100,0 m²

Huoneistoala:
89,0 m²

Huoneluku:
4 h, avokeittiö, s/kh/wc

Kerrosluku:
1

Runkomateriaali:
puu

Arkkitehtisuunnittelu:
Perheen suunnitelman pohjalta Reijo Salomaa

Rakennesuunnittelu:
Polarhouse, Nanna Unhola LVI-suunnittelu: Kari Lindroos Aquacenter Oy, LVIS Raimo Kauppila

Sähkösuunnittelu:
Rosenblad Oy

Sisustuksen suunnittelu:
perhe itse

Rakenteet

Perustukset ja alapohja:
ME Perustus Oy

Kantavat seinät:
suurelementit, Ekovillaeristys

Ulkoseinämaalit:
Teknos 7833 tummanharmaa, vielä tipalla mustaa sävytetty tummemmaksi

Ikkunat:
Kuhmon ikkuna

Ulko-ovet:
Kaskipuu

Väliseinät:
puupaneelia

Väliovet:
Matti-ovet, 1 Bauhaus liukuovi Vesikattorakenteet: peltikatto Lämmitysjärjestelmä: Thermia maalämpö etäohja­uksella

Lvi-järjestelmä:
vesikiertoinen lattialämmitys

Tulisija:
Uunisepät Liekki 600, slammattu

Tulihormi:
Uunisepät

Sauna:
IKI Steel, valkoinen

Sisustus

Lattiapinnat:
Parketti Tarkett White Sand 1-sauvainen, eteinen ja kosteat tilat laattaa ja klinkkeriä

Sisäkattopinnat:
OP-puu STS 15 x 120 puhtaanvalkoinen harjattu paneeli

Seinäpinnat:
Tenala Cirkelsåg 19 x 170 mäntypaneelia, koristepaneelit E.T. Listat Oy:n Keisaripaneelia

Laatat:
Espoon Kaakelikeskus, Laattapiste

Kiintokalusteet:
keittiö Kvik ja Puustelli, kylpyhuone Svedberg, ldo/RT V

Unelmasi toteutetaan meillä

Meille jokainen valmistuva koti, mökki tai huvila on jonkun oma unelma, jonka turvaajina haluamme kasvaa ja kehittyä pohjoisen Euroopan parhaiksi. Jutellaan lisää, millainen on sinun unelmasi.

 

Ota yhteyttä