Klassikko modernilla twistillä

 

Olen kiinnostunut tästä mallista

Tornionjoen rannan henkeäsalpaavat maisemat

Vaikka tontti ei ole omarantainen, Elisan ja Eemelin uudesta kodista on esteetön näkymä jokiuomaan yli vihreän puistoalueen. Runsaan tuhannen neliön tontti uudelle talolle löytyi keskeltä vanhaa asuinaluetta.

Jokiranta on tasamaata, jolloin kadunvarren talot näkee yhdellä silmäyksellä. Elisa ja Eemeli halusivat uuden kotinsa sopivan kokonaisuuteen. Sen ulkonäössä on paljon perinteistä, vaikka se on kokonaisuutena moderni ja sisältä äärimmäisen valoisa. Ikkunapintaa on paljon, mutta talon ulkonäkö ei muistuta modernia lasilaatikkoa. Vaalea seinäväri korostaa talon kauniita yksityiskohtia, sisäänkäynnin tummaa rimoitusta ja päätyterassin lasikaiteiden mustia kehyksiä.

Talo on kookas. Yli 160 asuinneliötä on selvästi enemmän kuin uusissa omakotitaloissa keskimäärin. Vanhan talon purkamisen jälkeen tontilla tehtiin maaperätutkimus. Silloin todettiin, että rakennuspaikka pitää paaluttaa. Jokiranta on savimaata. Nyt talo on varmasti nuorelle perheelle pitkäaikainen koti.

Keittiö keskellä kotia

Keittiön keskeisimmät elementit, liedellä varustettu saareke ja aamiaiskaappi ovat lähimpänä ruokailutilaa ja siitä takalla erotettua olohuonetta. Puustellin kalusteet haluttiin valkoisina korkeita, mustia kaappeja lukuunottamatta. Tupakeittiöllä on kokoa yli 50 neliötä ja sen kolme seinää täyttyvät ikkunoista. Keskellä päätyseinää on ovi päätyterassille.

Olohuoneen ja ruokailutilan välissä on Uuniseppien varaava takka, jonka molemmilla sivuilla on lasiluukku. Olohuoneessa on sopivasti omaa rauhaa vaikkapa television katselulle.

Paljon tilaa nelihenkiselle perheelle

Talon on suunnitellut torniolainen arkkitehti Pentti Laitinen Tilaidea Oy:stä. Talo rakennettiin Polarhouse Oy:n täydelliseen talopakettiin kuuluneista seinäelementeistä.

Elisa ja Eemeli halusivat yksikerroksisen kodin ja huonejako suunniteltiin L-muotoiseen pohjaratkaisuun. Lähimmäksi jokirantaa sijoittuvat saunatilat ja vanhempien makuuhuone. Saunoessa halutaan ihailla jokimaisemaa ja se onnistuu jokaiselta saunojalta. Löylyhuoneessa on kaksi vastakkaista penkkilaudetta, joiden keskellä on leveä ikkuna.

Kaikki makuuhuoneet ovat kookkaita, yli 10 neliön suuruisia lukuunottamatta työhuoneeksi sisustettua tilaa asunnon keskellä. Sen koko jää niukasti alle 10 neliön. Tyttöjen, Eevin ja Elsen kauniisti sisustetut huoneet ovat vierekkäin. Saunatilojen kyljessä on kookas kodinhoitohuone ja sen takaa löytyy vaatehuone. Se sijaitsee niin lähellä Elisan ja Eemelin makuuhuonetta, että sinne ei ole tarvittu isoja vaatteiden säilytystiloja. Talossa on sisääntulon vieressä erillinen märkäeteinen kuraisten jalkineiden ja vaatteiden riisumista varten. Talon keskellä kulkevan käytävän varrella on kaksi vessaa.

Valo tulvii kaikkialle

Oleskelutiloissa on runsaasti korkeita ikkunoita, joista tuleva valo tekee valoisan myös keskelle asuntoa lasiliukuovien taakse sijoittuvan työhuoneen. Sinne on tarkoitus hankkia vielä vuodesohva vieraiden majoitusta varten. Lasiseinän on valmistanut Tornion Lasi. Pääulko-oven vieressä on oma sisäänkäynti märkäeteiseen, joka on ahkerassa käytössä perheen tyttöjen ollessa pieniä.

Sisustuksessa on tavoiteltu selkeyttä

Uuteen taloon päästiin muuttamaan viime vuoden alussa. Sisustus on nyt viimeistelty ja piha-aluekin on saanut kauniin vihreyden. Taloa kiertää nurmialue ja kadun puolella on asvaltoitu ajopiha. Kahden auton talli on rakennettu tontin etureunaan.

Tärkein vanhasta kodista tuotu kaluste oli harmaa K-tuoli, joka takan nurkalle sijoitettua näyttää edelleen aivan uudelta. Laatu kestää.

Koti on väritykseltään vaalea. Seinäelementtien sisäpinnat ovat kipsilevyä, joka on maalattu valkoiseksi. Koti hohkaa ilmavuutta – huonekorkeus on 2,7 metriä ja olohuoneessa katto kohoaa harjan kohdalla 3,8 metrin korkeuteen. Väriä sisustukseen tuovat tekstiilit ja muutaman seinän tehosteena käytetyt Cent-Listojen puupaneelit. Sisäkatto on valkoiseksi maalattua mäntylautaa. Lattia on Pergon vinyyliä.

Faktat ja tekijät

Valmistaja:
PolarHouse Oy

Kerrosala:
181,8 m²

Huoneistoala:
164,3 m²

Huoneluku:
5 h + k
Kerrosluku:
1
Energialuokka:
B
Runkomateriaali:
puu

Arkkitehtisuunnittelu:
Tilaidea/ Pentti Laitinen

Rakennesuunnittelu:
PolarHouse Oy

LVI-suunnittelu:
Petri Pohjola

Sähkösuunnittelu:
Sähkötyöt Perkaus

Sisustuksen suunnittelu:
asukkaat

Rakenteet

Perustukset ja alapohja:
valettu sokkeli ja ontelolaatat

Kantavat seinät:
puurunkoiset suurelementit

Ulkoseinämaalit:
Tikkurila

Ikkunat:
Kuhmon ikkuna

Ulko-ovet:
Kaskipuu

Väliseinät:
kipsilevy

Väliovet:
Swedoor

Vesikattorakenteet:
Weckman prokantti peltikatto

Lämmitysjärjestelmä:
kaukolämpö + ilmalämpöpumppu

Lvi-järjestelmä:
Vesi-Piste Oy

Tulisija:
Uunisepät

Tulihormi:
Uunisepät

Sauna:
tervaleppä/Lapin laude Oy

Sisustus

Lattiapinnat:
Pergo vinyyli, Nordic White Oak

Sisäkattopinnat:
Cent-Listat sisustuspaneeli, maalattu mänty

Seinäpinnat:
maalattu kipsilevy, tehosteseinä Cent-listat Dyyni, valkolakattu mänty

Laatat:
Väriraitti Tornio

Kiintokalusteet:
Puustelli

Unelmasi toteutetaan meillä

Meille jokainen valmistuva koti, mökki tai huvila on jonkun oma unelma, jonka turvaajina haluamme kasvaa ja kehittyä pohjoisen Euroopan parhaiksi. Jutellaan lisää, millainen on sinun unelmasi.

 

Ota yhteyttä